Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Huisartsenkring Amsterdam: 'Het systeem valt om'

21 november 2014, 20.31 uur · Aangepast 24 november 2014, 09.48 uur · Foto: Anas douimi

Huisartsenkring Amsterdam luidt de noodklok: Ouderen die voorheen nog naar een verzorgingstehuis of dagbesteding konden vallen door de zorgbezuinigingen tussen wal en schip. Dat zei voorzitter Stella Zonneveld in Park Politiek.

Steeds meer oude mensen blijven langer thuis wonen. Dit leidt bij kwetsbare ouderen tot problemen. Zonneveld: 'Deze mensen maken wel aanspraak op dagbesteding maar daar is nu te weinig geld voor.' Volgens Zonneveld wordt de situatie na 1 januari als de bezuinigingen in de zorg worden doorgevoerd, alleen maar nijpender. 

Een ander probleem waar zij zich zorgen over maakt is dat kwetsbare ouderen die nog geen extreme zorg nodig hebben geen plek kunnen krijgen in een verzorgingshuis.''Ik krijg mensen niet meer geplaatst. Bijvoorbeeld een echtpaar van 94 en 96. Licht dementerend.'

Volgens wethouder Eric van der Burg komt het door landelijk beleid dat het aantal plekken in verzorgingstehuizen in Amsterdam afneemt met zo'n 40 procent: 'Dat is geen besluit van de gemeenteraad van Amsterdam.' Door de bezuinigingen moeten er meer zorgtaken gedaan worden door mantelzorgers.

Volgens Zonneveld zijn de mantelzorgers nu al overbelast: 'We weten nu al dat 2 van de 10 mantelzorgers overbelast is. Dat is ernstig. Ik zie niet gebeuren dat er nog meer gedaan wordt door de naasten en de omgeving.' Wethouder Van der Burg ziet nog wel mogelijkheden voor meer mantelzorg.