Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cannabisliefhebbers zien beestjes tijdens Cup

23 november 2014, 19.34 uur · Aangepast 24 november 2014, 09.54 uur

Duizenden cannabisliefhebbers van over de hele wereld zijn dit weekend in de stad om de kwaliteit van de Amsterdamse wiet te testen.

Voor de 27e keer op rij wordt namelijk de Cannabis Cup georganiseerd. Een deel van de Cup, een beurs, gaat dit jaar niet door omdat er geen vergunning is verstrekt, maar dat weerhoudt de zelfverklaarde kenners er niet van om hierheen te komen.

Beestjes
Een van de bezoekers heeft al zo'n zeven of acht coffeeshops van binnen gezien, maar is nog niet echt stoned. 'Ik ben erg ervaren', lacht hij. De rokers beoordelen de wiet onder andere op het uiterlijk. 'Ze hebben een microscoopje bij zich om te kijken wat erin zit. Als er iets in zit wat er niet in hoort, pesticiden of een klein beestje, dan kan je het wel vergeten', legt Joachim Helms van de Greenhouse Company uit. 'Dan gaan ze 'm uiteraard roken en is de smaak erg belangrijk.'

Volgens een van de bezoekers is de kwaliteit 'erg goed' dit jaar. Toch wordt de situatie er volgens Helms niet beter op. Omdat onder andere in Uruguay en in een aantal staten van Amerika wiet legaal is, kunnen daar kwaliteitseisen gesteld worden. Daardoor is de wiet daar een stuk beter.

Donderdag is de uitreiking van de Cannabis Cup in de Melkweg.