Start van hoofdcontent

Stad

nl

Derde spoor en vrijliggende trambaan tegen 'trage trams'

23 november 2014, 23.24 uur · Aangepast 24 november 2014, 14.01 uur

De gemeente wil een flink aantal veranderingen doorvoeren om de doorstroming op het kruispunt van de Nieuwezijds Voorburgwal voor Magna Plaza, in de Raadshuisstraat en op de Rozengracht te verbeteren.

Volgens de gemeente gaat de algehele doorstroming in de binnenstad niet goed en zijn de trams daardoor 'traag'. Dat kan beter en daarom ligt er nu een plan om de situatie rond Magna Plaza, maar ook op de Rozengracht en de Raadhuisstraat grondig te wijzigen. De grootste veranderingen in het voorstel? Een vrijliggende trambaan op de Rozengracht en de Raadhuisstraat en het terugbrengen van het derde spoor dat tot 1991 op het stuk voor Magna Plaza lag.

Tramfile
Door die laatste wijziging zouden de 13 en 17 en de  1, 2 en 5 op een apart spoor kunnen. Voor die laatste drie trams moet een nieuwe halte voor de Albert Heijn komen. Voor alle trams richting CS is het plan een nieuwe halte voor de Nieuwe Kerk te maken. Trams 13 en 17 slaan nu nog na Magna Plaza rechtsaf de Raadhuisstraat in, trams 1, 2 en 5 vervolgen hun weg op de Nieuwezijds Voorburgwal richting Leidseplein. Omdat de vijf tramlijnen gebruikmaken van één spoor, ontstaat regelmatig een tramfile op de Nieuwezijds.

Autovrij
Als de plannen doorgaan wordt het oostelijke deel van de Paleisstraat (naast het paleis) autovrij. Taxi's moeten via de Spuistraat en mogen niet meer via de trambaan. Bestemmingsverkeer en laad- en losverkeer kan vanuit de Raadhuisstraat in de nieuwe situatie direct linksaf richting Nieuwezijds en hoeft niet meer om te rijden via de Spuistraat en Paleisstraat. Dat zou vooral minder gedoe op moeten leveren voor touringcars. Ook de maximumsnelheid gaat omlaag: van 50 naar 30 kilometer per uur.

Op de Raadhuisstraat en de Rozengracht kan de trambaan volgens de gemeente vrijliggend gemaakt worden. Dat zou wel ten koste gaan van de parkeerplaatsen op de Raadhuisstraat. Ook hier mogen dan geen taxi's meer over de trambaan en regiobussen mogen helemaal niet meer door de twee straten rijden.  

Bewonersavond
Woensdag is er in het Rozentheater een informatieavond over de voorstellen van de gemeente voor het traject Raadhuisstraat/Rozengracht. Iedereen kan sowieso nog tot 23 december reageren op de plannen