Start van hoofdcontent

Stad

nl

'OM straft zwaarder voor licht vergrijp dan rechter'

24 november 2014, 08.17 uur · Aangepast 25 november 2014, 03.22 uur

Lichte vergrijpen zoals drugsbezit, diefstal en vandalisme worden door het Openbaar Ministerie (OM) zwaarder bestraft dan door de rechter.

Steeds vaker bepaalt het OM zelf de strafmaat voor veelvoorkomende criminaliteit, waarbij het zwaardere richtlijnen gebruikt dan de rechter. Dat kopt de Volkskrant maandagmorgen.

'De strafmaat die het OM gebruikt, is eigenlijk bedoeld als strafeis in de rechtszaal. Hoger, in de wetenschap dat de rechter dat vaak nog afzwakt. Als het OM deze richtlijnen consequent gebruikt om zelf te straffen, ligt rechtsongelijkheid op de loer', zegt Jan Crijns hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

ZSM-aanpak
Het gaat hier om de zogeheten ZSM-werkwijze: Zo Snel, Slim, Selectief, Simpel, Samen en Samenlevingsgericht Mogelijk. Deze versnelde rechtspraak is in 2013 ingevoerd om te bezuinigen op het dure en trage rechtssysteem.

Strafblad
Binnen deze werkwijze is de zogenaamde strafbeschikking met afstand de meest gebruikte strafoplegging. Dit heeft echter grote gevolgen voor een verdachte. Met het betalen van een strafbeschikking bekent een verdachte namelijk schuld en krijgt hij direct een strafblad.