Start van hoofdcontent

Stad

nl

Illegale feestboten ontlopen straf met gemak

24 november 2014, 11.14 uur · Aangepast 24 november 2014, 23.52 uur

De gemeente heeft de grootste moeite om uitbaters van illegale feestboten op de grachten te beboeten.

Dit schrijft wethouder Udo Kock (Water) in een brief naar de gemeenteraad na vragen over de opbrengst van de handhavingsacties op het water, zo schrijft Metro vandaag. Er worden wel dwangsommen en boetes uitgedeeld maar het probleem ligt bij het innen ervan.

Dit jaar zijn er tussen 1 januari en 30 september 43 preventieve dwangsommen uitgedeeld, uiteenlopend van 5000 tot 25.000 euro. Slechts 11 daarvan zijn ook daadwerkelijk geïnd, wat de gemeente 17.000 euro heeft opgeleverd. Veel overtreders reageren niet op de boetes en wanneer er een incassobureau wordt ingeschakeld zijn de kosten daarvan vele malen hoger dan het te innen bedrag.

Het is verboden om zonder vergunning passagiers te vervoeren op boten maar in de zomermaanden liggen de grachten vol met sloepen met grote groepen mensen. Waternet voert in opdracht van de gemeente de handhavingsacties uit en deelt boetes uit voor geluidsoverlast en te hard varen.

Ondanks de lage opbrengst voor de gemeente is het uitdelen van dwangsommen wel degelijk nuttig. De dwangsommen zijn bedoeld om de overtreder ervan te weerhouden weer in de fout te gaan en dat werkt goed, aldus wethouder Kock.