Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Musea rekenen op recordaantal bezoekers

24 november 2014, 15.24 uur · Foto: The Photographer

De musea in de stad stevenen af op de recordjaar wat betreft het aantal bezoekers. Grootste stijgers zijn het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis.

Dat meldt Het Parool vandaag. Van januari tot november brachten 9,9 miljoen mensen een bezoekje aan een museum. Omdat de in de regel drukke feestdagen nog moeten komen, is de verwachting dat het recordjaar 2013 wel eens overtroffen zou kunnen worden. Toen trokken de musea 11,7 miljoen bezoekers.

In meer dan tien jaar tijd zag het Rijks zijn bezoekersaantallen meer dan verdubbelen, dit jaar worden er maar liefst 2,4 miljoen mensen verwacht. In april 2013 heropende het museum zijn deuren na een jarenlange verbouwing, ook in dat jaar was er al sprake van een enorme toename in het aantal bezoekers.

Ook het Anne Frankhuis staat elk jaar weer garant voor lange rijen langs de Prinsengracht en is een populaire trekpleister voor sterren als Justin Bieber, Demi Lovato en Barbra Streisand.

Musea worden creatiever
De stijging van het aantal bezoekers is deels te danken aan de heropening van Het Rijksmuseum, waarvan ook omliggende musea zoals het Stedelijk en het Van Gogh profiteerden. Ook het feit dat Nederlanders door de crisis vakantie in eigen land vieren speelt mee.

Daarnaast zijn de musea door de verlaagde overheidssubsidie creatiever geworden in het trekken van publiek. Zo zijn tentoonstellingen interactiever geworden en bieden ze hun bezoekers extraatjes zoals gratis wifi en poncho's voor de mensen die in de regen moeten wachten.