Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Hesdy Gerges: 'Verbaasd en geschrokken'

24 november 2014, 16.09 uur · Aangepast 20 november 2015, 12.43 uur

Sander Janssen, de advocaat van de Amsterdamse vechtsporter Hesdy Gerges, laat weten geschokt te zijn door het feit dat zijn cliënt in België is veroordeeld tot een jarenlange celstraf.

Gerges kreeg afgelopen vrijdag te horen dat hij 54 maanden de cel in moet wegens handel in cocaïne. De Amsterdammer werd begin 2011 door een arrestatieteam aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een cocaïnedeal van 128 kilo. Toen hij weer op vrije voeten kwam, vertelde hij aan AT5 hoe erg hij die dagen in de cel vond. 'Het was als in een nachtmerrie!'

Zijn Nederlandse advocaat, Sander Janssen, reageert maandag op de kwestie. 'Ik ben verbaasd en geschrokken', stelt hij. 'Het idee leefde bij ons al een aantal jaren dat deze zaak voorbij en afgehandeld was. Het viel dan ook nogal nogal rauw op ons dak'.

Gerges wordt er volgens Janssen inderdaad van verdacht betrokken te zijn geweest bij een in Antwerpen aangetroffen partij cocaïne. 'Hij was in de stad toen die partij werd gevonden en hij is in gezelschap gezien van mensen die er ook van verdacht worden hier iets mee te maken te hebben. Een aantal van die mensen is inderdaad aangetroffen in de loods waar de cocaïne is gevonden, maar op dat moment was Hesdy op een hele andere plek'. 

Wat Janssen betreft is een veroordeling dan ook niet op zijn plaats. 'Ik heb niet het hele dossier gezien, maar op basis van wat ik heb gezien is er niks dat duidt op betrokkenheid van of wetenschap bij Hesdy. (...) Ik heb het gevoel dat ze de hele club over één kam scheren, "dit hoort allemaal bij elkaar en nu wegwezen"'.

In Nederland zou Gerges bij een dergelijke bewijslast niet zijn veroordeeld, vermoedt Janssen. Gerges gaat dan ook in hoger beroep.