Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente gaat gevaarlijke situatie bij CS-pont aanpakken

24 november 2014, 17.25 uur · Aangepast 25 november 2014, 13.05 uur

De gemeente gaat eindelijk maatregelen treffen om de gevaarlijke situatie bij de steiger van het IJpleinveer achter het CS te verbeteren.

Eind december komen net als bij de andere ponten rode en groene vlakken op de steiger om de verkeersstromen te reguleren. Ook komt er een loopbrug naast de steiger te liggen zodat voetgangers geen last meer hebben van fietsers als ze naar het zebrapad lopen. 

Al langere tijd is het voor reizigers een hele opgave om langs het overige verkeer van en naar de pont te komen. In september brak een voetgangster haar been na een botsing met een fiets. Nadat AT5 aandacht aan het ongeluk besteedde, besloot de gemeente de situatie te laten onderzoeken door Werkgroep Blackspot.

Reizigers begrijpen alleen niet waarom het zo lang moet duren. 'Vorige week zaterdag is er een kind aangereden. Er moet gewoon iets gebeuren en op een hele korte termijn,' zegt Manja Wilkinson, die al meerdere malen klachten heeft ingediend over de situatie.

Fietspad te smal
Door de betonnen afscheiding te vervangen door een hek wordt het fietspad iets breder. Echt ruimer wordt het pas in juni volgend jaar, als de verkeerstunnel langs het Centraal Station open gaat.

Maar dat is niet genoeg, aldus Wouter Haver van de Fietsersbond. 'Het fietspad blijft heel smal, er is te weinig ruimte om op elkaar te anticiperen. Er moet meer ruimte komen voor fietsers en voetgangers.'