Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brussel ziet potentie in taxi-app Uberpop

24 november 2014, 22.36 uur · Aangepast 25 november 2014, 15.01 uur

Het tij lijkt te keren voor de omstreden taxi-app Uberpop. In verschillende steden -waaronder Amsterdam- wordt opgetreden tegen Uberchaffeurs, maar de stad Brussel wil de regels aanpassen om de dienst legaal te maken.

De nieuwe regels zullen volgens The Wall Street Journal begin 2015 gepresenteerd worden. Als de regels gesprekken met de Belgische taxibranche doorstaan worden ze enkele maanden later van kracht. Een woordvoerder van de stad laat aan de Amerikaanse krant weten dat de Uberchauffeurs in ieder geval belasting moeten gaan betalen. Anders is het immers wel erg makkelijk om goedkoper te zijn dan reguliere taxidiensten, aldus een woordvoerder.

Eerder verbood een Belgische rechter het gebruik van Uberpop nog, omdat gebruik van de app in strijd zou zijn met de huidige taxiregelgeving in Brussel. 

Amsterdam
In Amsterdam is Uberpop ook al enige tijd beschikbaar en niet onomstreden. Het Amsterdamse college noemt de app een snordersdienst en in de stad wordt opgetreden tegen Uberchaffeurs.

Vier chaffeurs werden al beboet. Uber is het niet eens met de boetes en spande een kort geding aan. Volgens het bedrijf is de taxiwet verouderd. Afgelopen vrijdag diende de rechtszaak en op 8 december doet de rechter uitspraak.