Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oudkerk pleit voor 'PvdA 5.0'

24 november 2014, 23.09 uur · Aangepast 25 november 2014, 15.25 uur

Oud-wethouder Rob Oudkerk pleit voor een nieuwe sociaaldemocratische progressieve beweging. Hij vindt het zonde dat mensen als Asscher en Marcouch blijven 'hangen' bij de Partij van de Arbeid.

'Ik geloof zo in mensen, als je de begeestering van Lodewijk Asscher of Ahmed Marcouch ziet..' Oudkerk vertelde vandaag in De Stelling van Amsterdam dat hij het zonde vindt dat bepaalde mensen aan de PvdA gebonden blijven. Hij vindt namelijk dat die partij geen bestaansrecht meer heeft. De oud-wethouder gelooft echter nog wel in sommige partijleden en geeft ze daarom een welgemeend advies: 'Begin iets nieuws!'

'Ik wil helemaal niet zo ver gaan om te zeggen dat de partij opgeheven moet worden, maar het is tijd om iets nieuws te starten.' De nieuwe beweging zou volgens Oudkerk een soort 'PvdA 5.0' moeten zijn.

Vijf over twaalf
Ook vindt Oudkerk het nieuwe idee van de partij dat elke actieve PvdA'er 25% van zijn of haar tijd de straat op moet een teken van het falen van de partij. In het op 13 november verschenen intern rapport van de partij genaamd 'Politiek en Waarde' wordt deze maatregel aanbevolen. Oudkerk: 'Als je zo iets voorstelt betekent het eigenlijk dat je al te laat bent.' Volgens Oudkerk is het voor de PvdA niet twee voor twaalf, maar al jaren vijf over twaalf.

In De Stelling van Amsterdam ging Oudkerk in debat met oud-bestuurslid Owen Venloo over de stelling 'De PvdA is overbodig en kan opgeheven worden'. De hele uitzending zie je hier terug