Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe regels voor woningzoekenden

25 november 2014, 13.18 uur · Aangepast 25 november 2014, 23.04 uur

Een nieuwe landelijke Huisvestingswet zorgt voor nieuwe regels in Stadsregio Amsterdam. De wet gaat vanaf 1 juli 2015 in.

Het dagelijks bestuur van Stadsregio Amsterdam heeft hiervoor een voorstel gedaan aan haar gemeenten. Zij kunnen tot en met 20 januari 2015 hun zienswijze over de nieuwe regels bij de Stadsregio Amsterdam indienen. Het gevolg van deze nieuwe Huisvertingswet is dat maximaal 50% van de woningen toegekend mag worden aan inwoners met binding aan de regionale woningmarkt. Weer de helft hiervan mag met voorrang toegewezen worden aan inwoners met binding aan de eigen gemeente.

De nieuwe Huisvestingswet betekent voor woningzoekende dat vanaf 1 juli 2015 toewijzing op basis van woonduur wordt afgeschaft. Woningen worden straks alleen toegewezen op basis van inschrijfduur. Op dit moment kan dat ook op basis van woonduur. Voor iedereen die op zoek is naar een sociale huurwoning is het belangrijk dat je ingeschreven staat bij WoningNet. Mensen die nog niet ingeschreven staan kunnen dit voor 1 juli 2015 doen, dan wordt woonduur automatisch omgezet naar inschrijfduur.

Verder verdwijnen alle regelingen die met woonduur te maken hebben zoals het tijdelijk behoud van woon- en inschrijfduur en het samenvoegen van woonduur bij samenwonen.