Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen wapens voor personeel geldvervoerder Brink's

25 november 2014, 14.55 uur · Aangepast 25 november 2014, 20.32 uur

Geld- en waardetransportbedrijf Brink's mag bij een overval op zijn opslagpanden geen beveiligers inzetten met een vuurwapen.

De onderneming kan bij een overval rekenen op de politie. Dat bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag. 

De rechter bevestigde daarmee de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie die eerder geen toestemming aan Brink's had gegeven om wapens te gebruiken. Brink's had gevraagd om als zelfverdediging de mogelijkheid te hebben zelf vuurwapens in te zetten.

De staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie kan toestemming hiervoor geven als er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. De staatssecretaris heeft dit zogenoemde verlof geweigerd en de rechter bepaalde dinsdag dat dit terecht was.

Oproep
Brink's deed de oproep voor bewapening van zijn personeel, nadat de transporten regelmatig doelwit waren gewordenvan overvallen. Niet alleen transporten, maar ook gelddepots werden het doelwit van criminelen.

In juni 2011 werd met explosieven in Amsterdam een depot geopend en gingen criminelen er met 12 miljoen euro vandoor. Op hun vluchten schoten ze op de politie met automatische geweren.