Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amstelveen wil toch doorgaan met omstreden onkruidbestrijder

26 november 2014, 12.52 uur · Aangepast 27 november 2014, 16.26 uur

De gemeente Amstelveen wil toch doorgaan met het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Ook het Amsterdamse (grond)water kan hier gevolgen van ondervinden.

Vorige week besloot de gemeente Amstelveen op initiatief van BBA-wethouder Peter Bot om toch door te gaan met het omstreden middel. Volgens waterschapspartij Water Natuurlijk begaat Amstelveen hiermee een grote fout omdat RoundUp van Monsanto zeer schadelijk is voor de waterkwaliteit in de gemeenten en zelfs daarbuiten.

'Uit onderzoeken staat vast dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, zeer schadelijk is voor dieren die in het water leven zoals vissen, salamanders en kikkers,' aldus WN-fractievoorzitter Wiegert Dulfer. 

Gevolgen voor Amsterdam
Volgens Dulfer zou het gebruik van RoundUp zelfs gevolgen kunnen hebben voor de waterkwaliteit in omliggende gemeenten, zoals Amsterdam en Uithoorn. 'Het Amstelveense water mondt ook uit in de Amstel. Het gif kan dus, weliswaar in verdunde vorm, ook in Amsterdam terecht komen.'

De Tweede Kamer wil vanaf november 2015 een verbod instellen voor het algehele gebruik van het middel. De gemeente Amstelveen wil nu kijken of ze het middel toch nog langer kunnen gebruiken. In Amsterdam wordt het middel niet meer gebruikt.

Groene gemeente
Amstelveen zou door willen gaan met het gebruik van RoundUp omdat het een stuk sneller en goedkoper is dan andere middelen, zoals het schrobben van de straten met staalborstels. Opvallend is de keuze van Amstelveen wel, aangezien de gemeente in september nog werd verkozen tot Groenste Stad van Europa

Water Natuurlijk gaat de gemeente in samenwerking met GroenLinks alsnog op andere gedachten proberen te brengen.