Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moderne Assepoester: 'Ik kreeg geen eten meer'

26 november 2014, 13.34 uur · Aangepast 27 november 2014, 12.58 uur

Waren er in 2011 in Amsterdam nog 16 meldingen van overige uitbuiting, de eerste helft van dit jaar staat de teller al op 35, blijkt uit cijfers van het Nationaal Coördinatiepunt Mensenhandel.

AT5 sprak met de Braziliaanse Jusciene (27). Zij kwam in 2011 naar Nederland, wilde meer van de wereld zien en was van plan een studie Engels te gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Via een vriendin kwam ze terecht bij een gezin in Geuzenveld. Daar zou ze wat kunnen bijverdienen als au-pair.

Moderne Assepoester
Maar wat begon als een avontuur, sloeg al snel om in een nachtmerrie. De vrouw bij wie Jusciene terechtkwam, bleek een ware slavendrijver. Ruim een half jaar lang werd ze op beestachtige wijze uitgebuit. 7 dagen per week, tot wel 15 uur per dag, moest ze het huis aan Plein 40/45 schoonmaken. Jusciene: 'Niet alleen moordenaars zijn slechte mensen. Slechte mensen zijn ook degenen die ervoor zorgen dat je je identiteit verliest.'

Koude vloer
'Het begon met scheldpartijen. Daarna werd ik in elkaar geslagen. Er volgden meer mishandelingen. Ik kreeg geen eten meer en moest op een koude vloer slapen. Door al die vernederingen, had ik soms het gevoel niet meer te willen leven', vertelt Jusciene.

Slavernij
Het Openbaar Ministerie heeft niet de illusie dat er geen slavernij meer bestaat. 'Sterker nog: ik zie genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat er nog heel wat mensen worden uitgebuit Daar hebben we helaas niet volledig zicht op', zegt Officier van Justitie Jolanda de Boer, gespecialiseerd in mensenhandel.

Kijk hierboven de volledige uitzending van Misdaad BV terug.