Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celstraffen voor fraudeurs kinderopvangtoeslag Zuidoost

26 november 2014, 14.20 uur · Aangepast 27 november 2014, 10.44 uur

Zes verdachten van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag in Zuidoost zijn veroordeeld tot celstraffen van twaalf tot dertig maanden.

Tussen 2009 en 2011 hielpen de verdachten 143 jonge moeders uit de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap aan kinderopvangtoeslag door valse aanvragen te doen. De geronselde moeders moesten vervolgens een groot percentage van de toeslag afstaan aan de zes verdachten.

Hoofdverdachte Patrick B., zijn echtgenote Melienda E. en Daniëlle V. zijn veroordeeld tot dertig maanden cel, de overige drie verdachten moeten een jaar de cel in. Volgens de rechtbank zijn de zes schuldig aan oplichterij, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Enorme impact
Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank ook rekening gehouden met de enorme impact die de fraude op het leven van de jonge moeders heeft gehad. Zij moeten de onterecht verkregen toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst, ook de bedragen die ze af moesten staan aan de fraudeurs. De hoofdverdachten zelf kunnen namelijk niet financieel aansprakelijk worden gesteld voor de miljoenenfraude.