Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer en duurdere woningen verkocht

27 november 2014, 11.31 uur · Aangepast 27 november 2014, 21.06 uur

Het gaat goed met de woningmarkt in de stad. Zowel het aantal verkochte huizen als de prijzen zijn gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van Woon Amsterdam 2014, een samenwerkingsverband tussen Makelaarsvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er 5971 woningen verkocht, een stijging van 54 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Kopers betalen meer
Ook lijken kopers bereid om meer te betalen voor een nieuwe woning. Bijna een kwart van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht en de prijs per vierkante meter is met 6,5 procent gestegen. Alleen Zuidoost doet niet mee aan deze trend, daar daalde de prijs per vierkante meter met 3,4 procent.

Opvallend is de rol die woningcorporaties spelen in de verkoopmarkt. Ruim 25 procent van alle verkochte woningen komt uit hun portefeuille. Woon Amsterdam 2014 verwacht dat het totaal aantal verkochte huizen dit jaar op 7900 uit zal komen, een aantal dat past bij de periode voor de crisis.

Meer aanbod
De organisaties zijn blij dat de dynamiek in de woningmarkt terug is, maar waarschuwen wel voor 'onnodig sterk stijgende prijzen'. Ook wijst het rapport op het belang van meer woningaanbod. 'Nieuwbouw is nodig, maar alleen nieuwbouw zal onvoldoende zijn. Leegstaande en leegkomende kantoorpanden en andere gebouwen zullen versneld geschikt gemaakt moeten worden voor wonen,' aldus het rapport.