Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerderheid stad tegen verkoop aandelen Nuon

9 maart 2009, 17.06 uur · Aangepast 10 maart 2009, 18.31 uur

Een krappe meerderheid (52 %) van de Amsterdammers ziet weinig in de verkoop van de aandelen die de stad heeft in energiebedrijf Nuon.

Dat is de uitkomst van een enquete onder 400 Amsterdammers door de Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van AT5. 15 % van de Amsterdammers is vóór de verkoop, 33 % heeft er geen uitgesproken mening over. Amsterdam heeft een belang van zo'n 10 procent in Nuon.

Aan Amsterdammers is een aantal argumenten voor en tegen verkoop voorgelegd. De vraag of nutsbedrijven een overheidstaak vervullen beantwoordde 64 % met ja. Ook vindt 52% dat het bezit van aandelen invloed inhoudt op zaken als werkgelegenheid en duurzaamheid van investeringen. Dat de opbrengst gebruikt kan worden om de recessie te bestrijden of te investeren in de stad vond nog geen 20 % een goed argument vóór de verkoop. Met het argument dat marktwerking goed is voor de consument was ook nog geen 20 % het eens. Alleen het argument dat de aandelen wel eens minder waard kunnen worden in de toekomst vond 52 % steekhoudend, maar niet doorslaggevend.

Dinsdag praat het college of de stad verder over het bod van het Zweedse Vattenfall