Start van hoofdcontent

Ajax

nl

De 'gouden' jaren van Ajax gepresenteerd in fotoboek

28 november 2014, 23.02 uur · Aangepast 29 november 2014, 09.42 uur

Heinz Stuy, Ruud Suurendonk, Johnny Rep en Sjaak Swart. Het zijn een paar sterspelers uit de gouden jaren van Ajax. De periode waarin het kleine Ajax opklom naar de absolute wereldtop. Vandaag werd het fotoboek over de periode gepresenteerd.

De Ajax-iconen zelf kregen het eerste exemplaar van het fotoboek Het Gouden Ajax uitgereikt. In het boek staan foto's van de magische jaren 1965 tot 1973 en dat brengt bij de Ajacieden van toen weer een hoop mooie herinneringen terug. Zo ook bij Sjaak Swart: 'Die periode was fantastisch. Toen kwam Ajax echt als professional er uit. Dat is gebeurd in de tijd dat Michels kwam en tegen ons zei "we gaan nou prof worden"'.

Al bladerend door het boek stuit Swart op een bijzondere herinnering: 'Kijk hier staan we met onze vriend Eusebio. Nou je weet zelf Benfica was toen ook een schitterend elftal en Eusebio was natuurlijk een fantastische voetballer, maar wij hebben ze uitgeschakeld'.

Volgens de schrijver en samensteller van het boek Jacob Bergsma was het meteen duidelijk welke periode het boek moest beslaan. 'Het kleine Ajax uit Amsterdam dat Real Madrid kleineerde, dat de grote clubs van Europa moeiteloos eronder hield. Het is ook geen incident. Het was niet één jaar, het was niet twee jaar. Maar het was drie jaar op rij de Europacup'.