Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Winkeldief slaat vooral toe in kerstperiode'

29 november 2014, 09.41 uur · Aangepast 2 december 2014, 15.57 uur

Winkeliers moeten komende maand extra waakzaam zijn voor winkeldieven. Kerstmis en Sinterklaas bezorgen de detailhandel elk jaar een piek in de verkopen. Maar onderzoek wijst uit dat er in de feestmaand ook aanzienlijk meer wordt gestolen dan normaal.

Dieven denken in deze donkere dagen meer kans van slagen te hebben, waarschuwt winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland. Het gaat dan onder meer om klanten die geld te kort komen voor hun kerstcadeautjes. Winkels hebben in deze tijd ook altijd meer spullen op voorraad. En ze hebben veel tijdelijke werknemers in dienst; die zijn niet altijd even scherp, blijkt uit een groot brancheonderzoek.

Bij de Bijenkorf alleen al wordt in een jaar tijd zo'n 7,5 miljoen euro weggeroofd. Dat betekent dat er in de 10 vestigingen dagelijks voor ruwweg 20.000 euro wordt gestolen.

Kleine waardevolle producten
De shoplifters hebben het vooral gemunt op kleine, waardevolle producten die makkelijk te verbergen zijn, zoals cosmetica en elektronica. Ook producten die makkelijk doorverkocht kunnen worden zijn populair, bijvoorbeeld accessoires voor mobieltjes en wijn

Na Finland, is Nederland het land waar relatief gezien het meeste diefstalschade wordt geleden. Jaarlijks kost het probleem onze detailhandel naar schatting bijna 1,1 miljard euro.