Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over privacy bij nieuwe zorgstelsel

29 november 2014, 20.08 uur · Aangepast 30 november 2014, 19.11 uur

De Amsterdamse Huisartsenkring maakt zich grote zorgen over het nieuwe zorgstelsel dat vanaf januari ingaat. Natuurlijk omdat er bezuinigd gaat worden, maar ook door de komst van de nieuwe wijkteams.

De belangenvereniging is bang dat patiëntendossiers op straat komen te liggen, omdat er ook personen zonder medische achtergrond bij die teams betrokken zijn. 

'We gaan met veel verschillende mensen samenwerken, maar we weten nog niet wie er over welke gegevens kan schikken.' Stella Zonneveld (Huisartsenkring Amsterdam) vertelt waar de zorgen vandaan komen. 'Mogelijk kunnen ambtenaren die niet medisch bevoegd zijn ze ook zien, dat is onvoldoende afgeschermd.'

En die ambtenaren zouden bijvoorbeeld wel verantwoordelijk kunnen zijn voor het verstrekken van bepaalde subsidies of voorzieningen. Beslissing zouden dan genomen worden op basis van budget in plaats van medische kennis.

Deze schending van de privacy kan volgens Zonneveld grote gevolgen hebben voor de patient. Daarom wil de Huisartsenkring dat er nog eens goed besproken wordt wie er allemaal toegang heeft tot privacygevoelige informatie.