Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU zoekt snelheidsduivel voor breken wereldrecord ligfiets

4 december 2014, 11.22 uur · Aangepast 4 december 2014, 21.30 uur · Foto: Peter van Abbe

Studenten van de Vrije Universiteit (VU) en TU Delft zoeken naar een nieuwe snelheidsduivel om het wereldrecord ligfietsen te verbeteren. Het huidige record vestigden de studenten vorig jaar zelf: 133,78 km/u.

De snelle man of vrouw die de nieuwe VeloX V (zie de IV hier) moet gaan aandrijven is idealiter gezien ongeveer 1,80 lang, heeft een schoenmaat kleiner dan 43 en bezit een flinke dosis durf. De deelnemers worden geselecteerd tijden speciale selectiedagen. De favoriet wordt daarna een jaar lang professioneel begeleidt om het wereldsnelheidsrecord te kraken in de woestijn van Nevada.

Daar liggen 's werelds meest vlakke wegen en komen teams van over de hele wereld samen om te racen bij de jaarlijkse World Human Powered Speed Challenge in Battle Mountain. Het studententeam van de VU en TU Delft ontwikkelt al vanaf 2010 speciale aerodynamische ligfietsen die kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Sebastiaan Bowier vestigde vorig jaar het wereldrecord van 133,78 km/u in de VeloX 3. De nieuwe hoogtechnologische VeloX V moet dat record samen met de nieuwe ligfietser in september volgend jaar gaan verbeteren.