Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan vindt versiercursussen afschuwelijk, maar kan niks doen

4 december 2014, 20.37 uur · Aangepast 5 december 2014, 09.01 uur · Foto: Jos van Zetten

De komst van omstreden 'versierexperts' naar de stad kan niet worden tegengehouden. Maar dat houdt burgemeester Eberhard van der Laan zelf niet tegen om zijn bezwaren uit te spreken naar hotels en zaalverhuurders die de versierders binnen laten.

Dat meldt Het Parool. De PvdA heeft vorige week vragen gesteld in de gemeenteraad over het Amerikaanse bedrijf Real Social Dynamics dat deze week een cursus vrouwen versieren zou geven in de stad. De komst zorgde felle protesten, omdat het bedrijf manipulatieve en vrouwonvriendelijke methodes zou gebruiken.

Gevolg was een online petitie die door duizenden mensen werd ondertekend om de versierders uit de stad te weren. De curus ging uiteindelijk niet door, maar begin volgend jaar komt het bedrijf mogelijk alsnog deze kant op. 

'Ik vind die cursussen afschuwelijk, ze druisen in tegen al onze waarden van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen', zegt Van der Laan. 'Maar dat betekent niet dat ik veel kan doen. Alleen als de wet wordt overtreden kan politie en justitie optreden.

Samen met Ivo Opstelten zal de burgemeester bespreken wat er nodig is om het bedrijf met zijn vrouwvernederende cursussen tegen te houden. Van der Laan verwacht dat het Openbaar Ministerie bij de cursus aanwezig zal zijn. Het maakt hem daarbij niet uit dat er voor zo'n training 2000 euro neergelegd moet worden. 'In dit geval moet je niet teveel op geld letten', aldus Van der Laan.