Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand aan Kerkstraat gekraakt

9 december 2014, 13.38 uur · Aangepast 9 december 2014, 19.05 uur

Een groep krakers heeft zondagavond een pand aan de Kerkstraat in het centrum gekraakt.

De politie bevestigt dat het pand gekraakt is. Het gaat om een Rijksmonument uit begin achtiende eeuw. De eigenaar geeft aan dat hij het pand twee maanden geleden heeft gekocht en dat het daarvoor enkele maanden leeg heeft gestaan. 'Ik ben nu allerlei vergunningen aan het regelen, sneller dan dit kan ik niet handelen. Bovendien is kraken verboden, ongeacht hoe lang het pand leeg staat.'

Volgens de eigenaar gaat het om enkele tientallen krakers, 'vooral veel Oost-Europees tuig'. 'Ze hingen uit mijn raam, zeker veertig man, ze leken op figuranten uit Les Miserables', schrijft hij in een brief aan de burgemeester. 

De man heeft aangifte gedaan van de kraak, een verzoek tot ontruiming naar de Officier van Justitie gestuurd en direct ook een klacht tegen de politie ingediend. Die deden volgens hem niets, terwijl ze wel al vier keer langs waren gereden.

Ik vind Amsterdam een schitterende stad, woon er al sinds mijn studie, hoop er ook mijn kind groot te brengen, maar dit is onacceptabel', schrijft hij aan Van der Laan.