Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Pijbes hekelt regels inhuren internationaal toptalent

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 december 2014, 09.50 uur

De Nederlandse eisen om toptalenten van buiten de EU aan te mogen nemen, kosten culturele topinstellingen jaarlijks enkele tonnen extra. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes luidt de noodklok.

Pijbes geeft in een gesprek met het Financieele Dagblad een noodkreet af aan 'politiek, werkgevers en vakbondsbestuurders'. Vooral internationaal georiënteerde culturele instellingen, waar beloningen in vergelijking met het in Nederland gevestigde internationale bedrijfsleven aanzienlijk lager liggen, kunnen volgens Pijbes geen aanspraak maken op de regelgeving die het mogelijk zou moeten maken om internationaal toptalent en specialisten naar Nederland te halen.

'De normen liggen veel te hoog en de procedures zijn te complex', zegt Pijbes. Het Rijksmuseum, het Concertgebouworkest, het Nationaal Ballet en andere topinstellingen moeten hun vacatures eerst binnen de EU adverteren. Pas als ze daar het toptalent niet vinden, kunnen ze wereldwijd adverteren. Aan die extra rondes zijn ze tienduizenden euro’s per vacature kwijt.