Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Dichteres Anneke Brassinga wint P.C. Hooft-prijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2014, 11.50 uur

De P.C. Hooft-prijs gaat komend jaar naar dichteres Anneke Brassinga. Ze krijgt de oeuvreprijs vanwege haar 'geestverruimend heelal van taal'.

De P.C. Hooft-prijs is één van de belangrijkste literaire prijzen en wordt ieder jaar afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. De winnaar krijgt zestigduizend euro. Brassinga wordt geprezen omdat ze bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden gebruikt. 

In het juryrapport onder andere: 'Wie gedichten van Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn, weer meedoen.´

Brassinga studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar eerste dichtbundel Aurora verscheen in 1987. Naast dichtbundels schreef ze ook essays en verhalen. Eerder won ze onder meer de VSB Poëzieprijs en de Constantijn Huygensprijs. Volgend jaar krijgt Brassinga op 21 mei de P.C. Hooftprijs uitgereikt.