Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Wie doorbreekt stilzwijgen binnen 'Mocro Maffia'?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2014, 15.50 uur

Het inzetten van een kroongetuige zou de sleutel kunnen zijn in de aanpak van de liquidatiegolf in de stad. Dat zegt Theo Hofstee, hoofdofficier van Justitie in het AT5-programma Misdaad BV.

Dat zowel het OM als de politie er alles aan gelegen is om de geweldsspiraal te doorbreken, mag duidelijk zijn. Liefst 150 rechercheurs houden zich inmiddels bezig met het mega-onderzoek. En dat loopt nog stroef, omdat er na liquidaties vaak weinig fysiek bewijs te vinden is.

Sporen
'Bijna niemand in dit confllict legt een verklaring af en er is over het algemeen weinig technisch bewijs. Als de sporen goed worden vernietigd, zoals vluchtauto's die in brand worden gestoken of wapens en hulzen niet worden teruggevonden, wordt het heel erg lastig om nog ergens technisch bewijs vandaan te halen', aldus Hofstee.

Geschikt
Met gebrek aan bewijs lijkt de huidige onderwereldoorlog bij uitstek geschikt voor een kroongetuige, die uit eigen ervaring kan verklaren. Hofstee: 'Het middel kroongetuige is in de wet gekomen voor onder andere dit type zaken. Het gaat dan om hele erge strafbare feiten, zoals liquidaties. En met de ervaring dat je niet met de gewone methoden makkelijk bewijs bij elkaar krijgt, kom je al snel op bijvoorbeeld een anonieme bedreigde getuige of een kroongetuige', aldus Hofstee.

Wie die kroongetuige dan moet worden, is nog maar de vraag. Er zijn ondertussen zoveel personen bij dit conflict betrokken, dat het moeilijk wordt iemand te vinden die inzicht heeft in alle liquidaties of pogingen daartoe. De laatste Misdaad BV van dit jaar staat volledig in het teken van de liquidatiegolf in de stad en is vanavond om 18.15 en 21.40 uur te zien op AT5.

HFV Photo Services