Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Hulpbehoevende vrouwen kraken pand in West

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 december 2014, 22.09 uur

Een groep wanhopige vrouwen die dringend op zoek zijn naar hulp, hebben afgelopen weekend onder de naam 'Zij Is Hier' een pand gekraakt in West. De vrouwen kunnen naar eigen zeggen nergens terecht. Op deze manier vragen ze aandacht voor hun problemen maar nog belangrijker: om hun leven weer op orde te krijgen.

In het pand zitten nu ongeveer acht vrouwen die te maken hebben met fysieke en geestelijke mishandeling en seksueel misbruik. Voor sommige is het nog onzeker of ze hun verblijfsvergunning houden. Een breed palet aan problematiek dus, waarmee ze geen aansluiting vinden bij de bestaande hulpverlening of bijvoorbeeld terecht kunnen in een Blijf van mijn Lijf Huis.

'Dit is een noodkreet, maar ook een broodnodige plek voor vrouwen die op straat staan', vertelt de woordvoerder van de groep. 'Als je niet met drie blauwe ogen en een bloedneus binnenkomt, dan heb je al geen recht op zo een plek.'

Een deel van de vrouwen zijn afhankelijk van de verblijfsvergunning van hun man. Op het moment dat ze bij hun man weggaan, duurt het enige tijd voordat ze een zelfstandige verblijfsvergunning hebben. Omdat daar enige tijd tussenzit, bepalen de hulpinstanties in die tussentijd dat de vrouw dan illegaal is, aldus de woordvoerder.

D66, GroenLinks en de SP hebben aan de wethouder vragen gesteld over de schrijnende situatie van de vrouwen. Eigenaar van het pand, woningcorporatie De Key, heeft inmiddels laten weten dat de vrouwen weg moeten.