Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gezocht: Mensen die maand lang koud willen douchen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 december 2014, 00.18 uur · Foto: Wikimedia

De meeste mensen klagen al als ze een dag zonder warm water zitten. Toch is het Academisch Medisch Centrum op zoek naar vrijwilligers die de hele maand januari voor de wetenschap onder een koude douche willen stappen.

Met het experiment wil arts-onderzoeker Geert Buijze te weten komen of koud douchen invloed heeft op de gezondheid en het ziekteverzuim. 'Mensen die mee willen doen, moeten weten waar ze aan beginnen. Ze moeten van een uitdaging houden', zegt Buijze.

In totaal is Buijze op zoek naar duizend vrijwilligers voor zijn studie. Zij worden verdeeld over vier groepen: een groep die niet koud doucht en drie groepen die dertig, zestig of negentig seconden koud water over zich heen laten stromen.

Het onderzoek wordt gedaan aan de hand van een online vragenlijst. 'Dit is een subjectief onderzoek, ik wil graag weten hoe de mensen het zelf ervaren. Mochten veel deelnemers positieve ervaringen rapporteren, dan gaan we over vervolgonderzoek denken waarbij ook bloedwaarden gemeten worden – een meer objectieve aanpak.'