Ajax hard onderuit tegen Vitesse

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 december 2014, 23.58 uur

Ajax kan zich de rest van het seizoen op de verplichtingen in de eredivisie en Europa League concentreren. De verliezend finalist van vorig seizoen in het nationale bekertoernooi kreeg donderdag voor eigen publiek een ongenadig hard pak slaag van Vitesse (0-4), dat zich zo voor de kwartfinales van de KNVB-bokaal plaatste.

Vitesse slaagde er in om zichzelf overtuigend voor een veldoverwicht te belonen. In de eredivisie is de club uit Arnhem ook bijna wekelijks de bovenliggende partij, maar toch vindt het elftal van trainer Peter Bosz zich na zestien competitiewedstrijden terug op de twaalfde plaats van de ranglijst. Die teleurstellende klassering beweegt Vitesse niet om concessies te doen aan de eigen spelopvatting. Ook donderdag probeerde de club het spel te domineren.

Met dank aan Ajax wist Vitesse dit keer een aardig optreden wel van voldoende doelpunten te voorzien. Bertrand Traoré strafte na 22 minuten defensief geklungel van Joël Veltman af. Na 44 minuten kopte Davy Klaassen de bal zomaar in de voeten van Zakaria Labyad. De linksbuiten bedacht zich geen moment en knalde de bal van wel 30 meter achter keeper Diederik Boer, die het doel van Ajax in de KNVB-beker mag verdedigen.

Trainer Frank de Boer paste zijn vertrouwde elftal van de laatste weken op meerdere posities aan. Lasse Schöne, Lucas Andersen en Niklas Moisander ontbraken net als doelman Jasper Cillessen in de basisformatie van de thuisclub. Zij maakten de weg vrij voor Anwar El Ghazi, Jairo Riedewald en Stefano Denswil. Zonder de genoemde sterkhouders leverde Ajax een wanprestatie in een aardig gevulde ArenA. De club uit de hoofdstad bracht doelman Eloy Room in de hele wedstrijd geen enkele keer serieus in de problemen. Ook na rust gaf Ajax de doelpunten cadeau. Een blunderende Veltman stelde Traoré ook in staat om voor de tweede keer te scoren. Na 61 minuten bracht Valeri Qazaisjvili de marge zelfs op vier doelpunten (0-4).