Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Asielzoekers demonstreren voor 24-uursopvang

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 december 2014, 11.18 uur

Enkele tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers en sympathisanten heeft donderdagmiddag gedemonstreerd voor een 24-uursopvang voor de vluchtelingen. De groep trok in een stoet van de Stopera naar het Beursplein.

De gemeente besloot eerder om de asielzoekers zogenoemde winterkoudeopvang aan te bieden. Gedurende 12 uur, van de avond tot de ochtend, kunnen de asielzoekers aanspraak maken op 'bed, bad en brood'. Daartoe zijn 135 slaapplaatsen gereed gemaakt. Overdag is de opvang gesloten. En daar zijn de vluchtelingen niet blij mee. 

'Hoe kun je aan je toekomst werken, terwijl je op straat staat', vraagt asielzoeker Ilhaam zich af. Volgens de uitgeprocedeerde Bethlehem is de situatie voor vrouwen extra onveilig: 'Je bent een makkelijk doelwit voor seksueel misbruik als je de hele dag op straat bent.' 

Het Europees Comité inzake Sociale Rechten oordeelde vorige maand dat er een basisopvang moet zijn voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet meewerken aan hun vertrek. Daarop bedacht de gemeente het huidige plan voor de winterkoudeopvang. De genomen maatregelen zijn voor de asielzoekers zelf niet genoeg, ze willen dus ook overdag een plek hebben om naar toe te kunnen.
 
Asielzoeker Yusuf heeft nog wel hoop op een 24-uursopvang: 'We moeten wel hopen. De autoriteiten zijn ook mensen, die moeten zich in ons inleven.'