Start van hoofdcontent

Stad

nl

Artsen maken zich zorgen over verbrijzelde knieën bij scooterongelukken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 december 2014, 11.30 uur

Artsen maken zich zorgen over het steeds vaker voorkomen van verbrijzelde knieën bij scooterongelukken. Dit jaar kwamen er in het BovenIJ ziekenhuis in Noord in 28 procent meer gewonde scooterrijders binnen in vergelijking met vorig jaar.

Bij een botsing of noodstop schiet de scooterrijder vaak naar voren waarbij de knieschijf tegen de contactsleutel kan komen. De gevolgen daarvan kunnen gigantisch zijn. Orthopedisch chirurg Michiel van Trommel zou het liefst de scooterfabrikanten willen oproepen om technische aanpassingen te doen. Daardoor kan veel leed voorkomen worden. Dat meldt De Telegraaf.

'Alleen al in ons ziekenhuis is dit jaar een toename van 28 procent aan scooterongelukken in vergelijking met vorig jaar. In 2013 zagen we op de spoedeisende hulp 112 scooterongevallen en dit jaar 143 patiënten. Een groot aantal had verbrijzelde knieën,' aldus van Trommel.

Dit jaar werden in heel Nederland 2500 brom- en snorfietsers in het ziekenhuis opgenomen. 47 scooterrijders kwamen om het leven.