Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vertraging op Schiphol door harde wind

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 december 2014, 12.22 uur

Het vliegverkeer op Schiphol heeft vrijdagochtend last van de harde wind.

Daardoor kan de helft minder toestellen landen dan normaal, liet een woordvoerder weten. Het vertrekkende verkeer ondervindt hierdoor ook vertraging, die kan oplopen tot drie kwartier.

Hoewel de voorspelling is dat het weer ieder moment verbetert, zal de hinder nog wel enige tijd merkbaar zijn. Het is dit weekend drukker dan normaal op de luchthaven vanwege het begin van de kerstvakantie. Schiphol verwacht dat zo'n 430.000 mensen aankomen, overstappen of vertrekken. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar, zei de woordvoerder. Hij verwacht echter niet dat de vertraging tot grote problemen leidt op deze drukke dag.

De vakantiegangers reizen veel naar het Oostenrijkse Innsbruck en het Zwitserse Genève voor de wintersport, voor stedentrips naar Londen of New York of voor wat zonnestralen naar de Cariben. De luchthaven adviseert passagiers al thuis in te checken om de wachttijd te verminderen. Op het vliegveld zorgen entertainers voor kerstmuziek en deelt een kerstman cadeautjes uit om alvast in de sfeer te komen.