Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente verbiedt horeca in winkel Hutspot

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 december 2014, 11.04 uur · Foto: Franklin Heijnen

De gemeente heeft conceptstore Hutspot aan de Rozengracht gedwongen haar inpandige horecagelegenheid te sluiten.

Hutspot verhuurt winkelruimtes aan ondernemers, ontwerpers en kunstenaar, die daar hun spullen verkopen. De horecagelegenheid hoort bij het concept van Hutspot, omdat het een ontmoetingsplek creëert voor alle ondernemers. De gemeente sloot de gelegenheid al in september en deed dat op last van de Drank- en Horecawet. Vijf medewerkers verloren daardoor hun baan. Zo schrijft Het Parool vandaag.

Officieel mag een winkel twintig procent van haar oppervlak voor horeca gebruiken. De gemeente stelt bovendien dat dat oppervlak maximaal twintig vierkante meter mag beslaan. 'Dan kunnen we twee tafeltjes neerzetten in een winkel van negenhonderd vierkante meter. Dat kost ons alleen maar geld', zo zegt medeoprichter van Hutspot Jan Jongens. Hij is verbaasd over de gang van zaken, met name omdat Hutspot al twee jaar bestaat en er onlangs pas door de gemeente besloten is dat de horecagelegenheid dicht moest.

Die verbazing over de horecaregels wordt inmiddels ook door de politiek gedeeld. D66 en de VVD in Zuid hebben twee weken geleden een voorstel ingediend om de horecaregels te versoepelen. Ook stadsdeel West heeft al gevraagd om een herziening van de regels, om zo mengvormen van winkels en horeca meer ruimte te geven. In februari van dit jaar kwamen ook al twee winkels in de problemen vanwege de Drank- en Horecawet.