Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers laten winteropvang links liggen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 december 2014, 16.04 uur

De winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt amper gebruikt. Van de 75 slaapplaatsen waren er afgelopen week per nacht gemiddeld tien bezet.

In totaal sliepen er deze week twintig verschillende asielzoekers. De opvang opende een week geleden, in een voormalige school in Osdorp. De plek biedt 75 slaapplaatsen. Mensen zonder verblijfsstatus kunnen er drie maanden gebruik van maken, van het einde van de middag tot de volgende ochtend. Ze krijgen - na inschrijving - warm eten, een bed en ontbijt en kunnen douchen. De eerste nacht sliepen er elf mensen, en dat aantal is niet veel hoger geworden.

Onlangs bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRB) dat uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam de komende maanden recht hebben op nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd. Amsterdam trok 870.000 euro uit voor de tijdelijke winteropvang.

Veel vluchtelingen vinden de winteropvang niet voldoende, ze willen ook overdag opgevangen worden. Vorige week liepen tientallen asielzoekers daarom in een stoet van de Stopera naar het Beursplein.