Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hamza B. veroordeeld tot 20 jaar cel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 december 2014, 13.20 uur

De Marokkaanse rechter heeft Hamza B. wegens betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt veroordeeld tot twintig jaar cel.

Ook moet B.schadevergoedingen van enkele tienduizenden euro's betalen aan families van de slachtoffers en aan de twee motoragenten die bij de achtervolging na de schietpartij werden beschoten. De officier van justitie in Marokko wilde dat B. levenslang de cel in ging, maar daar ging de rechter niet in mee. 

Hamza B. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als schutter van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Het DNA van Hamza B. is gevonden in de Audi die werd gebruikt door de daders van de liquidatie. Ook is er DNA van Hamza B. gevonden in een bivakmuts die gebruikt zou zijn bij de schietpartij. Ook is hij aangewezen als schutter door Benaouf A., de derde inzittende van de beschoten Range Rover en eigenlijke doelwit van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt

Justitie in Marokko heeft de vervolging van B. op verzoek van Nederland overgenomen, nadat B. in juni 2013 op het vliegveld van Tanger werd opgepakt. B. hoopte met zijn vertrek uit Nederland een veroordeling te voorkomen. De afgelopen anderhalve maand hield de rechtbank de zaak twee keer aan, op dringend verzoek van B. en zijn advocaten.

Niet loont
Het OM in Amsterdam is tevreden met de veroordeling. Zaaksofficier Maaike van Kampen: 'De samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten was vanaf het begin af aan goed. Het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak duurde langer dan ik aanvankelijk had gedacht, maar uiteindelijk ben ik tevreden met de uitspraak die er nu ligt. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont.'