Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Toename dodelijk geweld in de stad; een overzicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 december 2014, 09.29 uur

Voor het tweede jaar op rij is het aantal moorden in de stad gestegen. Tot nu toe kwamen in totaal 23 mensen om het leven dit jaar, Dat is één moord meer dan vorig jaar. AT5 maakte een overzicht waarin de onderwereldoorlog, die de stad al twee jaar in de greep houdt, een grote rol speelt.

abc5media_video_0

Het jaar gaat heftig van start met drie geweldsdaden in de eerste vier dagen. Op 3 januari wordt op de Wallen een man in zijn eigen coffeeshop doodgeschoten. Een dag later leidt de moord op Aytas Göraler in de Slauerhofstraat tot veel verontwaardiging als hij met zijn 1,5 jaar oude zoontje op z'n arm in koelen bloede wordt doodgeschoten.

Eind januari is het weer raak, als in Noord kickbokser Tarik El Idrissi in zijn auto wordt doodgeschoten. Zoals bij veel eerdere liquidaties wordt even verderop de vluchtauto uitgebrand aangetroffen.

Op 22 maart wordt op de Karperweg in Zuid Mohamed El Mayouri geliquideerd vlak nadat hij een sishalounge heeft bezocht. Hij zou getuigen in het proces rond de moord op Najib Boubouh, waarvoor Benaouf A. inmiddels is veroordeeld. El Mayouri gold als goede vriend van A.

kopstuk Martha
Een van de hoofdrolspelers in de bloederige onderwereldoorlog wordt een paar maanden later zelf slachtoffer. Op 22 mei wordt in Amstelveen Gwenette Martha door tientallen kogels doorzeefd. Met de dood van de topcrimineel hoopt justitie dat de liquidatiereeks ten einde is, maar niets blijkt minder waar.

Half juli volgt er een triest dieptepunt. In de Conradstraat in Oost wordt Stefan Eggermont na een avondje voetbal kijken bij zijn auto doodgeschoten. Al snel blijkt dat de moord een vergissing is; Eggermont is per ongeluk aangezien voor een betrokkene van de gangsteroorlog. Het eerste burgerslachtoffer is daarmee een feit. Later worden in dit conflict ook nog Derkaoui van der Meijden en Luana Luz Xavier doodgeschoten.

De tot nu laatste moord van 2014 vindt op eerste kerstdag plaats. In Oost wordt een 39-jarige man door zijn broer doodgestoken, waardoor de teller voorlopig op 23 moorden blijft staan.

Buiten Amsterdam
Naast deze moorden zijn er ook buiten de stad nogal wat liquidaties geweest met een Amsterdamdse link. Zoals die op vechtsporter Hans Nijman in Beverwijk, op Samir B. in Spanje en meest recentelijk op Ali Akgun in Turkije. Verontrustend detail: verreweg de meeste moorden van afgelopen jaar blijven vooralsnog onopgelost.