Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Twee jaar na de Staatsliedenbuurt gaat het moorden nog altijd door

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 december 2014, 20.10 uur

Het is vandaag precies twee jaar na de brute geweldsuitbarsting in de Staatsliedenbuurt. Toen kwamen twee jonge Marokkaanse Amsterdammers om het leven. Er volgden nog veel meer doden.

Met de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt was voor iedereen duidelijk dat er een nieuwe generatie gangsters zich had aangediend. Ze zijn jong, gewelddadiger dan ooit en hebben geen oog voor onschuldige omstanders. Het beeld van de doorzeefde Range Rover werd het symbool van dit explosieve conflict met nu al meer dan tien doden.

Op 29 december 2012 hadden de inzittenden van de Range Rover een afspraak in de Staatsliedenbuurt. Eén van hen, Benaouf A., liep een rondje door de wijk met degene met wie zij de afspraak hadden. Opeens brak het geweld los. Een Audi kwam op de mannen af en de inzittenden van de bolide openden het vuur. Met zware kalasjnikovs werden de drie mannen uit de Range Rover en hun afspraak onder vuur genomen.

Wraak
Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) kwamen om het leven in het vuurwapengeweld. Zij bleken echter niet het daadwerkelijke doelwit te zijn. Dat was Benaouf A., die begin deze maand veroordeeld werd tot 10 jaar cel voor betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Bouhboub. Die moord in oktober 2012 zou reden zijn geweest voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Het doel zou simpelweg wraak zijn.

Rida Bennajem (21) met wie de drie inzittenden van de Range Rover vermoedelijk een afspraak hadden, werd in maart 2013 geliquideerd in Slotervaart. Voor de moorden in de Staatsliedenbuurt zitten drie mannen vast. Twee van hen, Anouar 'Popeye' B. en Adil 'Kinker' A., zullen in de lente van 2015 horen wat de eis van het Openbaar Ministerie is. De derde, Hamza B., werd deze maand veroordeeld tot 20 jaar cel in Marokko.

Kijk hieronder de uitzending van Misdaad BV over de onderwereldoorlog terug.