Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU last 'anti-Israël-debat' af na ophef

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2015, 22.35 uur

Op sociale media is ophef ontstaan over een debat dat door studentenactiegroep 'Studenten voor Rechtvaardig Palestina' (SRP) wordt georganiseerd op de Vrije Universiteit (VU). De actiegroep willen een 'Israël-vrije VU'.

Waarmee wordt aangestuurd op een academische boycot van het land. De SRP wil dat dat de universiteit samenwerkingsverbanden met Israël verbreekt. 'Wij willen dat onze universiteit niet meer medeplichtig is aan het normaliseren van de bezetting [van Palestina] en dus ophoudt om te opereren als verlengstuk van de Israëlische staat', schrijven de studenten op Facebook. Het debat vindt dinsdagavond om 19:00 uur plaats, onder andere oud-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt zal tijdens het evenement spreken. Zo'n 170 mensen hebben aangegeven bij het debat aanwezig te zijn. 

In een reactie laat de Vrije Universiteit weten afstand te nemen van het standpunt van SRP: 'Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, in plaats van boycot', schrijft het College van Bestuur op de VU-website. Vanuit die optiek stelt de Vrije Universiteit wel een ruimte beschikbaar waarin het debat gevoerd kan worden. De VU zal nauwlettend toezien of het gesprek plaatsvindt binnen de richtlijnen die de universiteit stelt en of de wet niet overtreden wordt.

Op Facebook waren naar aanleiding van het debat anti-Semitische geluiden te horen. Zo pleitte iemand voor een 'Joden-vrije VU'. De SRP laat weten afstand te nemen van racistische en anti-Semitische opmerkingen.  

UPDATE: Toch afgelast
Inmiddels heeft de Vrije Universiteit in een bericht op de website laten weten dat het debat bij nader inzien toch niet doorgaat. Jaap Winter, voorzitter van het CvB van de VU, laat in een reactie weten: '' Wij hebben vandaag gemerkt dat in het licht van de maatschappelijke onrust ontstaan door de gebeurtenissen van vorige week, het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap.' De VU heeft de SRP uitgenodigd om in gesprek te gaan over de mogelijkheid om het debat op een ander moment te organiseren.