Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam ontsnapt waarschijnlijk aan terroristische aanslag

12 maart 2009, 22.53 uur · Aangepast 14 maart 2009, 11.12 uur

Op de personferentie is donderdagavond bekendgemaakt dat de politie een specifieke tip heeft gekregen op woensdagavond.

Op woensdagavond is er rond middernacht een telefonische melding binnengekomen bij de politie. Hier werd de politie getipt over een mogelijke aanslag door drie mannen in winkels rond de Arenaboulevard. De daders zouden van plan zijn om veel slachtoffers te maken. Ook gaf de tipgever een lijst met adressen waar de verdachten zich ophielden.

Hierop heeft de politie contact gezocht met de AIVD. Daarna bleek dat een van de verdachten een familielid was van een van de daders van de aanslagen in Madrid 5 jaar geleden. Een aantal van de verdachten had al geweldsdelicten op hun naam staan. De verdachten zijn 6 mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 64 jaar. Het zijn allemaal Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Het is nog niet duidelijk of ze allemaal met de dreiging te maken hebben.

De eerste verdachte werd rond het middaguur gearresteerd de laatste om kwart voor zes. De aangehouden personen worden op dit moment verhoord. Er zijn op vier adressen huiszoekingen verricht, deze zijn nog gaande. Een van de huiszoekkingen was in een garage in Amsterdam-West, maar die bleek niets met de dreiging te maken te hebben.
De tipgever heeft gebeld met een prepaid telefoon vanuit Brussel. Daarom is er ook contact gezocht met de politie in Brussel en zijn ook daar huiszoekingen verricht. In Brussel is een iemand aangehouden.

De driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiekorps-chef) beraadt zich in de loop van de avond over of zij het gebied in Zuidoost morgen weer helemaal vrij kan geven.