Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[Video] Acht dagen Kraftwerk in Paradiso

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2015, 00.44 uur

Het is een unicum in de geschiedenis van Paradiso. Vanaf vrijdagavond spelen de Duitse elektropioniers Kraftwerk maar liefst acht avonden achter elkaar in het poppodium.

Elke avond voert de formatie één van hun acht klassieke albums live uit. The Catalogue 12345678, zoals het concert genoemd werd, is 'een chronologische verkenning van het oeuvre van Kraftwerk'. De formatie werd in 1970 opgericht door kunstenaars Ralf Hütter en Florian Schneider. In de decennia die volgden verwierven zijn internationale erkenning met hun digitale muziek. 

Kraftwerk heeft voor het optreden in Paradiso een eigen geluidsinstallatie meegebracht. Ook wordt de optredens omlijst door 3D-animaties. De concertzaal van Paradiso is donderdagavond verboden terrein, omdat de zaal in gereedheid gebracht wordt voor de shows. De kaartverkoop voor de acht concerten ging in september van start. Op de woensdag na zijn alle optredens uitverkocht.

De eerste Kraftwerk The Catalogue 12345678 in 3-D vond plaats in het Museum of Modern Art in New York in 2012, in 2013 was het te zien op de Kunstsammlung in Düsseldorf, in het Tate Modern in Londen en in het Opera House in Sydney.