Start van hoofdcontent

Stad

nl

Airbnb int toeristenbelasting vanaf 1 februari

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2015, 15.10 uur

Verhuursite Airbnb begint 1 februari met het innen van toeristenbelasting. Daardoor zijn verhuurders die gebruik maken van de site niet langer zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de belasting.

De verhuursite begint op die datum met een programma voor het innen en afdragen van toeristenbelasting. Die belasting moest daarvoor ook al betaald worden, maar dat werd door de verhuurders zelf geregeld. Dat gebeurde lang niet altijd. Verhuurders die voorheen wel al de Amsterdamse toeristenbelasting bij Airbnb-gasten in rekening brachten, hoeven dat na 1 februari niet meer te doen.

Amsterdam is, buiten de VS, de eerste stad ter wereld waarmee de website een zogeheten 'memorandum of understanding' sluit. De website bemiddelt in meer dan 190 landen tussen particuliere verhuurders en reizigers die op zoek zijn naar goedkoop logies. In de stad staan momenteel ongeveer 10.300 kamers en appartementen online. Amsterdam is met zo'n 6.000 locaties goed voor de helft van alle Airbnb-kamers en woningen in ons land. 

De afgelopen twee jaar werd de toeristenbelasting tijdelijk verhoogd naar 5,5%. Toeristen betalen dit jaar vijf procent van het totaalbedrag voor hun overnachting aan belasting. De belasting die door Airbnb wordt geïnd, wordt weer afgedragen aan de gemeente en komt dus ten goede van de gemeentekas.