Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadsenquête naar financiën gemeente niet uit op politieke slachtoffers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 januari 2015, 20.54 uur

De enquêtecommissie die onderzoek gaat doen naar de problemen bij de financiële organisatie van de gemeente is niet uit op politieke slachtoffers. Het gaat erom dat er forse verbeteringen worden doorgevoerd bij de financiële diensten.

Dat zei commissievoorzitter Marijke Shahsavari (CDA) vanavond in Park Politiek, het programma van AT5 en Het Parool. 'Het gaat bij een enquête niet om de politieke gevolgen maar om te zorgen dat dingen beter georganiseerd worden.' Volgens Shahsavari heeft de enquête naar de Noord/Zuidlijn grote consequenties gehad voor de manier van werken bij de gemeente. 'Dat er toen geen wethouder is afgetreden vind ik eigenlijk niet zo interessant.'

Het doel van het inzetten van de enquête, het zwaarste instrument van de raad, is allereerst om de oorzaken van de problemen bij de financiële organisatie boven tafel te krijgen. Hierbij moet onder meer helder worden wat het financiële effect is geweest van de wanorde in de organisatie.

Begin februari

Shahsavari zei verder dat begin februari bekend wordt wat de precieze onderzoeksopzet wordt. Dan wordt ook duidelijk hoe diep in de geschiedenis de commissie gaat duiken. De commissie wordt geholpen door onderzoeksbureau Policy Research. Dit bureau assisteerde in 2009 ook bij de enquête naar de enorme overschrijdingen bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Beschadigen

Er gaat een hardnekkig gerucht dat de raadsenquête is ingestoken door D66 met als doel voormalig wethouder en huidig vice-premier Lodewijk Asscher van de PvdA politiek te beschadigen. En dat nog voor de volgende landelijke verkiezingen. Commissie-lid Marianne Poot van de VVD ontkende dit stellig ''Daar zouden wij als Amsterdam helemaal niets aan hebben natuurlijk. Marijke Shahsavari benadrukte dat ook de Amsterdamse PvdA heeft ingestemd met het instellen van de raadsenquête.

Bekijk de aflevering van Park Politiek.