Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bewoners Marnixstraat 'als ratten in de val'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2015, 21.08 uur

De bewoners van de woningen in de Marnixstraat die afgelopen zaterdag door brand getroffen werden, zaten als ratten in de val. Ze zijn de schrik nog niet te boven.

Dat vertellen zij maandag in het hotel waar ze tijdelijk worden opgevangen aan AT5. Het vuur ontstond zaterdagochtend rond 08:45 uur, waarschijnlijk in het souterrain van één van de woningen. Bij de brand raken drie bewoners en twee brandweerlieden gewond. Een hond en een kat komen om.

Pieter Nooten, één van de bewoners op driehoog hoorde iemand schreeuwen. 'Toen ik de deur opende, kwam er een muur van rook en vuur op me af. Ik heb de deur dichtgegooid en ben uit het raam gaan hangen en heb geroepen dat we gered moesten worden', aldus Nooten. Een andere bewoner, Geertje Teunis, laat weten: 'We zaten als ratten in de val, er was zelfs geen brandtrap. We zijn met ladders door de brandweer uit onze huizen gehaald'. 

Een woordvoerder van woningbouwvereniging Ymere laat weten dat de brandveiligheid in de huizen naar behoren was. 'Tijdens een renovatie van de panden is brandwerend materiaal aangebracht, waardoor de verspreiding van het vuur vertraagd wordt. In de tijd die zo ontstaat, kunnen bewoners door de brandweer uit hun huizen bevrijd worden', aldus de woordvoerder.

De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar hun woningen. Dinsdag zullen zij door de gemeente gecontacteerd worden voor noodopvang. Waar de bewoners opgevangen zullen worden, is nog niet bekend.