Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Verdachte voorbereiding aanslag langer vast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2015, 18.52 uur

De 27-jarige Mohamed B. die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie, blijft drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten.

B. zelf liet weten dat hij onschuldig is. Tijdens de zogeheten pro-formazitting wees zijn advocaat André Seebregts erop dat de Marokkaan B. zich bepaald niet gedroeg als iemand met extremistische ideeën. Hij rookte en hij dronk en praatte niet over het geloof. Daarvan getuigen zijn schoonzus, bij wie hij woonde, en zijn Surinaamse ex-vriendin. B. werkte bij een slager in Amsterdam.

Maar het dagelijkse gedrag van B. zegt het Openbaar Ministerie (OM) niet zo veel. Het vindt dat er genoeg aanwijzingen zijn voor een serieuze verdenking. In een ambtsbericht van de AIVD stond dat B. probeerde aan een wapen te komen voor een aanslag op de politie.

Mohamed B. noemt Charlie Hebdo. 18.000 Amsterdammers gingen de straat op met een pen in hun hand, omdat wat je schrijft niet strafbaar is.

— Menko Arends (@MenkoArends) January 22, 2015

Bom
In een schrift dat door de politie is gevonden schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat. Daaruit en uit andere teksten maakt het OM op dat hij 'bewondering' had voor de terreurgroep.

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad is niet duidelijk. Wel staat vast dat hij niet van de ene op de andere dag had kunnen toeslaan. De aanklaagster sprak donderdag van een 'begin van een planning'.

De politie is in actie gekomen na het ambtsbericht van de AIVD en arresteerde B. in oktober en inmiddels zit hij vast in Vught. Het is niet bekend op welke informatie de AIVD zich heeft gebaseerd en hoe de dienst die in handen heeft gekregen.