Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Key draait: onderverhuur via Airbnb mag toch niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2015, 13.33 uur

Woonstichting De Key mag een huurster die haar woning onderverhuurde via Airbnb niet uit huis zetten. De zaak was opvallend aangezien de directeur van De Key zich eerder eerder nog positief uitsprak over verhuur via Airbnb.

Directeur Leen Bobbe zei in september te vinden dat ook minder bedeelde Amsterdammers een kans moeten krijgen op kleine schaal bij te verdienen. 'De gemeente heeft al goede regels opgesteld met betrekking tot het aantal dagen, aantal personen en mogelijke overlast. Rijke mensen mogen het doen dus waarom niet de minder bedeelde Amsterdammers?'  

Lees ook: De Key positief over Airbnb: 'Rijke mensen mogen het ook'

Volgens de kantonrechter is het maatschappelijk ongelukkig om een huurder tot ontruiming te veroordelen in een tijd waarin de directeur zelf een lans breekt voor het toestaan van tijdelijke onderverhuur. De huurster zegt zich onvoldoende te hebben hebben gerealiseerd dat onderverhuur niet is toegestaan en kreeg daarin dus gelijk, ook omdat ze al tien jaar zonder problemen huurt. 

Ze mag haar woning en hoeft ook haar verdiensten niet af te dragen. wel heeft ze moeten beloven haar huis niet meer te verhuren.