Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66: 'Geen ruimte voor tractoren in onze overvolle straten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2015, 22.26 uur · Foto: Walther Ploos van Amstel

Jan-Bert Vroege en Marijn Bosman (D66) hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld naar aanleiding van een bericht van AT5 over een tractor die vast stond in de Sint Olofspoort in het centrum. Ze willen weten of er manieren zijn om tractoren die niet voor agrarische doeleinden in de stad zijn, te weren.

Walther Ploos van Amstel spotte de tractor, die vast stond in een smal steegje dat de Warmoesstraat en de Zeedijk verbindt. Volgens de hoogleraar logistiek was de tractor daar om zand naar een bouwplaats te brengen. De tractor zou gebruikt worden om de milieuzone voor vrachtvervoer die geldt voor bijna het hele gebied binnen de ring A10 te omzeilen. Sinds 1 juli 2013 hebben alleen vrachtauto's met een dieselmotor euroklasse IV of hoger én vrachtauto's die niet worden aangedreven door een dieselmotor nog toegang tot die zone.

Geen ruimte
De raadsleden van D66 vinden de tractoren een bedreiging voor de verkeersveiligheid in de stad. 'Voor de tractor is geen ruimte in onze overvolle straten.' Ze vragen het college of zij het beeld herkennen dat er een groeiend aantal landbouwwerktuigen binnen de stad zijn en of er een verband is met de huidige miliezone. De partij hoopt dat er maatregelen genomen kunnen worden om tractoren die hier niet zijn om te helpen bij het boeren, te weren uit de stad.