Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] SP wil trapjes tegen verdrinking in grachtenwater

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2015, 00.06 uur

De SP wil dat de gemeente maatregelen neemt om het aantal doden door verdrinking in de grachten terug te brengen. Jaarlijks sterven zo'n 15 mensen in het grachtenwater.

Marieke de Ruiter maakte het van dichtbij mee. Zij hoorde 's nachts geschreeuw uit de Reguliersgracht komen. Samen met haar vriend en buren bevrijdde ze een man, die in het water was gevallen en er niet meer uit kon komen. Hij had zich vastgeklampt aan een boot, maar kon de steile kademuur niet op. Zonder de hulp van de omstanders, was de man mogelijk verdronken. Een lot dat jaarlijks zo'n 15 mensen wacht, zoals bijvoorbeeld onlangs nog de Noorse toerist Tore Grodem

De SP wil daarom dat er maatregelen genomen worden om het aantal doden door verdrinking in de gracht terug te brengen. Een aantal simpele maatregelen, zoals touwen of trapjes aan de kademuren, zouden volstaan. Stadsdeel Centrum wil daar echter niet aan, omdat de trapjes kapot gaan en door eigenaren van bootjes gebruik worden om aan te leggen. Volgens stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje (D66) zijn het bovendien geen trapjes die levens redden, maar moeten mensen zorgen dat ze niet straalbezopen door de stad lopen.

'We hebben het idee dat mensen de ie in het water vallen zo gedesoriënteerd zijn dat ze er niet meer uit kunnen komen. We hebben er veel meer aan als mensen hun gedrag veranderen en niet meer starnakel door de stad lopen', laat de bestuurder weten. Overigens krijgen kademuren die gerenoveerd worden wel trapjes, maar eer alle kades in de binnenstad aan de buurt zijn geweest, zijn we enkele tientallen jaren verder. Tot die tijd dus niet meer drinken en in het water vallen. 

Juul van der Linden