Start van hoofdcontent

Stad

nl

Regering schiet KLM niet te hulp bij faillissement

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2015, 20.03 uur · Foto: Lord of the Wings

De Nederlandse regering heeft geen geld klaarliggen voor een reddingsplan voor KLM als de luchtvaartmaatschappij of de combinatie Air France-KLM failliet zou gaan.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens haar is moederconcern Air France-KLM zelf aan zet om met plannen te komen die de financiële resultaten kunnen verbeteren. De Kamer had Mansveld opnieuw vragen gesteld over berichten dat Air-France-KLM de KLM-kas zou willen 'plunderen' om de verliezen van Air France af te dekken en over plannen om een groter deel van het financiële beheer van KLM naar Frankrijk over te hevelen.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de situatie bij KLM. Mansveld schrijft ook dat er geen juridische mogelijkheden zijn om KLM uit Air France-KLM te halen. Ze wijst erop dat KLM onderdeel is van de Franse onderneming Air France. 'Alleen deze onderneming zou kunnen besluiten om KLM af te stoten.'

Overleg
De staatssecretaris verwijst in haar brief verder veel naar haar antwoorden van vorige week. Daarin benadrukte ze al het belang van financiële onafhankelijkheid voor KLM. Het kabinet volgt de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappijen op de voet en overlegt daarover geregeld met de topmannen.

De Nederlandse staat heeft een aandelenbelang van 5,9 procent in KLM.