Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Van Praag presenteert strijdplan in Olympisch Stadion

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 januari 2015, 16.46 uur

Op de plek waar hij vroeger met Ajax grote Europese successen vierde, zal Michael van Praag woensdag uitleggen hoe hij de strijd met Sepp Blatter om het voorzitterschap van de FIFA denkt te kunnen winnen.

De 67-jarige voorman van de KNVB geeft in het Olympisch Stadion een toelichting op zijn verrassende keuze om zich kandidaat te stellen voor de komende verkiezing bij de mondiale federatie. Van Praag maakte maandag bekend dat hij de strijd wil aangaan met Blatter, die hij vorig jaar openlijk bekritiseerde.

De geboren Amsterdammer is vooralsnog de enige kandidaat-voorzitter naast Blatter die de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden heeft. Jérôme Champagne, David Ginola en Ali bin Al-Hussein willen op 29 mei ook meedoen aan de verkiezing, maar zij moeten nog aantonen dat ze voldoende steun hebben.

Op papier staat Van Praag voor een kansloze missie. De overkoepelende bonden van Azië, Oceanië en Afrika hebben al openlijk hun steun toegezegd aan Blatter. Als alle landen zich daaraan houden, is de 78-jarige Zwitser verzekerd van een meerderheid onder de 209 FIFA-landen. Van Praag zal moeten hopen op nieuwe onthullingen in de corruptie-affaire waarin de FIFA en Blatter al een tijdje zitten. Alleen dan lijkt de voorzittersverkiezing nog een open strijd te kunnen worden.

Update: 15.30 uur Michael van Praag heeft op de persconferentie vanmiddag aangegeven dat hij niet langer dan vier jaar voorzitter van de FIFA wil zijn. Van Praag kreeg al de steun van vijf landen voor zijn kandidatuur, maar volgens Van Praag moet die steun verder groeien: 'De komende maanden ga ik bij veel sleutelfiguren in het internationale voetbal langs. En dan hoop ik zo veel mogelijk mensen van mijn plan te overtuigen. Of ik niet bang dat ik kansloos ben tegenover Blatter? Ik ga niet speculeren. Maar in het voetbal zie je ook wel eens dat een kleine club van een grote club wint.'