Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minder treinen en meer files door winterweer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2015, 16.32 uur

Het winterweer zorgt vanochtend voor ongelukken en lange files. Rond Amsterdam valt het vooralsnog mee.

In totaal stond er omstreeks 07.00 uur ruim 100 kilometer. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven als waarschuwing voor gevaarlijk weer. Met name hagelbuien zorgen voor veel vertraging en glijpartijen.

Verkeer in het midden van het land ondervindt de meeste hinder van het slechte weer. Op de A2 zijn meerdere ongevallen gebeurd door gladheid. Ook op de A7 bij Wijdewormer en de A27 bij de Merwedebrug stond het verkeer al vroeg vast als gevolg van hagel. Op de A1 Amsterfoort-Amsterdam staat tussen Blaricum en knooppunt Muiderberg zo'n acht kilometer file door een eerder ongeval. 

De files zijn veel langer dan gewoonlijk op dit tijdstip. Automobilisten hadden rekening gehouden met het aangekondigde winterweer: de ochtendspits komt vroeg op gang. Rijkswaterstaat heeft afgelopen nacht in het hele land preventief gestrooid.

Trein: aangepaste dienstregeling
Vanwege het winterse weer rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling. Voor reizigers in met name de Randstad betekent dit elk half uur een trein in plaats van elk kwartier. Tussen Zaandam, Sloterdijk en CS rijden minder treinen, net als op het traject tussen CS en Duivendrecht, Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal. Naar Weesp en Haarlem rijden minder Intercity's.

UPDATE: 8.38 uur
De totale lengte van de files in Nederland is opgelopen tot ruim 300 kilometer, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID) omstreeks 08.30 uur donderdagochtend.

UPDATE: 09.38 uur
Door het afnemende verkeersaanbod slinken de files langzaam. In het hele land staat nog ongeveer 180 kilometer verkeer stil, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID) omstreeks 09.15 uur .